Elämyspuisto Haapamäellä

Haapamäen Höyryveturipuisto on elämyspuisto, jossa pääset tutustumaan Haapamäen rautatiehistoriaan ja höyryvetureihin. Tarjoamme myös suuren joukon palveluita koko perheelle.

Kysy lisää palveluistamme

Elämyspuistosta löytyy oikeita höyryvetureita ja evakkovaununäyttely. Meillä on Suomen pisin puistojunarata ja Pikku-Huru-veturi kuljettaa kesällä joka päivä. Lapset viihtyvät myös esimerkiksi leikki- ja puuha-alueella sekä tutustumassa puiston eläimiin.

Monipuoliset palvelumme

Monipuoliset palvelumme sisältävät erilaisia mahdollisuuksia tutustua höyryvetureihin ja rautatiehistoriaan. Puistojunamme ajaa päivittäin ja kiertää noin 500 metrin lenkkiä veturinaan Pikku-Huru. Ryhmille järjestämme resiinaretkiä tilauksesta.

Tarjolla on myös monenlaista muuta tekemistä koko perheen viihtyvyyden takaamiseksi. Sinulla on esimerkiksi mahdollisuus opetella ajamaan mönkijöillä puiston ajoradalla. Lauantaina alueella järjestetään suositut tanssit. 


Uusitulla lasten alueella on iso motoriikkatelineistö, selviytymisrata, suuri pompputyyny, satutalot, pallomeri, pelejä sekä muuta touhulaitteistoa. Lasten alueen vieressä sijaitsevat puistojunan lähtöasema ja eläinten aitaus.

 • 7 hehtaaria höyryveturi- ja junakalustoa

 • Näyttely Haapamäen rautatiehistoriasta

 • Suurikokoinen pienoismalli Haapamäen asema-alueesta 1960-luvulta

 • Näyttely evakkovaunusta ja siihen liittyvästä rekvisiitasta

 • Esittelykierrokset veturitalleille ja rautatiekylämiljööseen

 • Pikku-Huru-veturin kyydit Suomen pisimmällä pienoisrautatiellä

 • Resiinaretket tilauksesta ryhmille

 • Haapamäkeläisen elokuvaohjaajan Matti Kassilan elokuvahistoriaa junahuoneidemme sisustuksessa

 • Lasten oma touhupuisto ja eläimiä

 • Lakumyymälä (tehtaanmyymälä)

 • Lauantaitanssit

 • Mönkkäriajelua

 • Järjestämme häät ym. juhlatilaisuudet!

Höyryveturit

Höyryveturipuistossa on nähtävillä kaksitoista erilaista höyryveturityyppiä. Neljä höyryvetureistamme ovat yli satavuotiaita. Meiltä löytyvät muun muassa nämä höyryveturit (valmistusvuosi suluissa): 


Tk2-419 (1904)
Wilson 618 (1917)
Jumbo 609 (1917)
Ukko-Pekka 1010 (1949)


Yksi höyryvetureistamme on höyryveturin toimintaperiaatetta kuvaava, halkaistu veturi. Tämä Lokomon konepajalla Tampereella vuonna 1939 valmistettu raskas pikajunaveturi Hr1 (lempinimeltään Ukko-Pekka) on valmistussarjansa numero 1003. Väritunnisteilla erottuu näyttävästi mahtavan höyrykoneen toiminnalliset eri osat. Resiina-lehden artikkelissa alan vanhat konkarit ovat tutustumassa Ukko-Pekan sielunelämään.

Hinnasto

Sisäänpääsymaksut

Aikuiset

12 €

Eläkeläiset ja opiskelijat

10 €

Lapset (4–16 v)

7 €

Perhelippu (2+2)

30 €

Aikuisryhmät (min. 16 hlöä)

8 €

Lapsiryhmät

5 €

Puistojuna

aikuiset 2 € ja lapset 1 €

Mönkijät

20 min 10 € ja 60 min 20 €

Resiinaretket ryhmille

alkaen 28 €/hlö

Kahden tunnin retki (18 km) välillä Haapamäki–Yltiä–Haapamäki sisältää kahvituksen matkalla. Pumppuresiinaretken minimikoko on 4 henkilöä. Moottoriresiinan ryhmäkoko on 1–10 henkilöä. On myös mahdollista käyttää molempia resiinatyyppejä samalla retkellä.

Opastettu puistokierros höyryveturiesittelyineen kuuluu ryhmähintoihin. Oppaamme opastavat ja neuvovat mielellään myös yksittäisiä asiakkaita.

Meillä käy maksuvälineenä käteinen, pankkikortti ja yleisimmät luottokortit. Suosithan korttimaksamista.


Tutustu myös majoitukseen caravan-alueellamme!

Muista myös mahdollisuus majoittua caravan-alueellamme Haapamäen elämyspuiston vierailusi yhteydessä. Leirintäalueellemme voit tulla telttailemaan. Meillä on paikkoja asuntoautoille ja -vaunuille. Vaihtoehtoisesti voit varata junanvaunuhuoneen tai boxelon.


Leirintäalue hinnasto


Aluemaksu 18 €/vrk (SFC 16 €/vrk) + 3 €/hlö/vrk
Henkilöauto tai telttapaikka 8 €/vrk (SFC 6 €/vrk) + 3 €/hlö/vrk
Valosähkö kuuluu hintaan
Itsepalvelusauna 10 €/tunti

Tutustu majoitusvaihtoehtoihin